Rijeka Una kao resurs razvoja: Turizam donosi više od 100 radnih mjesta

Bez autora
Jul 17 2011

Prekogranična saradnja BiH i Hrvatske u zaštiti donjeg toka rijeke Une definirana je potpisivanjem sporazuma u Bosanskoj Dubici. Potpisima je precizirana implementacija projekta "Una - jedinstven resurs održivog razvoja", vrijednog više od 226.000 eura koji će biti implementiran u općinama Bosanska i Hrvatska Dubica, te Bosanska i Hrvatska Kostajnica. Partnerstvom je u ove četiri općine predviđena izgradnja tri ribarske kuće, uređenje i čišćenje obala rijeke Une, izgradnja prilaznih puteva i takmičarskih staza, pješačkog mosta, certifikacija 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista. Projektom u kojem sa 85 posto sredstava učestvuje EU, jer je kao drugorangirani odobren od IPA fonda Evropske komisije, bit će osigurano i više od 100 radnih mjesta u četiri općine koje imaju zajednički cilj da se donji tok rijeke Une nađe u turističkoj ponudi BiH i Hrvatske.

Rijeka Una kao resurs razvoja: Turizam donosi više od 100 radnih mjestaPrekogranična saradnja BiH i Hrvatske u zaštiti donjeg toka rijeke Une definirana je potpisivanjem sporazuma u Bosanskoj Dubici.

Potpisima je precizirana implementacija projekta "Una - jedinstven resurs održivog razvoja", vrijednog više od 226.000 eura koji će biti implementiran u općinama Bosanska i Hrvatska Dubica, te Bosanska i Hrvatska Kostajnica.

Partnerstvom je u ove četiri općine predviđena izgradnja tri ribarske kuće, uređenje i čišćenje obala rijeke Une, izgradnja prilaznih puteva i takmičarskih staza, pješačkog mosta, certifikacija 12 seoskih domaćinstava koja će biti opremljena za smještaj turista...

Projektom u kojem sa 85 posto sredstava učestvuje EU, jer je kao drugorangirani odobren od IPA fonda Evropske komisije, bit će osigurano i više od 100 radnih mjesta u četiri općine koje imaju zajednički cilj da se donji tok rijeke Une nađe u turističkoj ponudi BiH i Hrvatske.

Predviđeno je da sve aktivnosti budu propraćene nizom promotivnih aktivnosti kojima će se podići svijest o odgovornom turizmu i održivom razvoju. Potpisivanju sporazuma, između ostalog, osim koordinatora projekta, prisustvovali su i predstavnici ovih općina te njihovih turističkih zajednica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik